2. Hvad er indkomst?

Ved indkomst forstår vi de penge eller værdien af de goder, som er erhvervet i løbet af året, og som den enkelte person eller familie kan bruge af uden at forringe deres formue.

 

Indkomstoplysningerne stammer fra Skattestyrelsen, kommunerne samt fra uddannelsesstøtteforvaltningen under Selvstyret.

 

I Grønlands Statistiks indkomstregistre skelnes der overordnet mellem tre typer af indkomst:

·         Indkomst i alt

·         Skattepligtig indkomst

·         Disponibel indkomst

 

Indkomst i alt omfatter samtlige indkomster – skattefri og skattepligtige – som en person erhverver sig i løbet af året. Følgende typer af indkomst indgår således i beregningen af indkomst i alt:

·         Erhvervsindkomst

·         Offentlige indkomstoverførsler

·         Tjenestemandspension, ATP og andre private pensioner

·         Formueindkomst

 

Erhvervsindkomst omfatter løn, overskud af selvstændig virksomhed, honorarer m.m. Overførselsindkomst omfatter bl.a. pensioner, arbejdsmarkedsydelser og andre indkomster fra offentlige myndigheder. Overførselsindkomst omfatter både skattepligtige og skattefri ydelser. Formueindkomst omfatter renter og andet afkast af kapital.

 

Skattepligtig indkomst er den nettoindkomst, der indgår i beregningen af indkomstskat til landskasse og kommune. Den skattepligtige indkomst beregnes som summen af indkomst, der kommer til almindelig beskatning, reduceret med en række fradrag. De væsentligste fradrag er:

·         Personfradrag, standardfradrag og B-indkomst fradrag.

·         Ligningsmæssige fradrag fx fagligt kontingent, renteudgifter m.m.

·         Indbetaling på privattegnede pensioner (placeret i Grønland)

 

Bemærk, at beskæftigelsesfradraget, der blev introduceret i 2020, ikke anvendes til reduktion af den skattepligtige indkomst. Beskæftigelsesfradraget udbetales og behandles i stedet på samme måde som udbetaling af overskydende skat. Dog ydes der ikke godtgørelse ved udbetaling af beskæftigelsesfradrag. Læs mere om beskæftigelsesfradrag i metodeafsnittet bagerst i publikationen.

 

Disponibel indkomst er den indkomst, som en person har til rådighed efter betaling af skat, renteudgifter samt pligtigt underholdsbidrag. Personer, der er pålagt at betale underholdsbidrag, kan ikke undgå at betale disse bidrag, og vil således aldrig selv kunne disponere over dette beløb. Derimod reduceres den disponible indkomst ikke med udgifter vedrørende a-kasse, fagforening, transport og andre ligningsmæssige fradrag, da personen i en vis udstrækning selv kan vælge at afholde disse udgifter. Eventuelt beskæftigelsesfradrag tillægges den disponible indkomst.

 

For en nærmere beskrivelse af alle anvendte indkomstbegreber henvises til afsnit 7.8 i kapitel 7.